Rozhodli jste si pořídit rýžovar a zajímá vás v čem je tak výjimečný? Přečtením tohoto článku se dozvíte, jak funguje a především jaký přístroj je ideální právě pro vás.

Co je to rýžovar

Jednoduše by se dal rýžovar představit jako spotřebič na přípravu jakékoliv rýže, ale je toho mnohem víc. Spolehlivě vám také ohlídá dobu vaření a zkontroluje množství vody. Co se týče samotné chuti, uvařená rýže je mnohem lahodnější a konzistenčně odpovídá lepší kvalitě než po přípravě v hrnci na plotně či v troubě.

Jak rýžovar funguje

Principem rýžovaru je přihřívání veškeré vody, díky které rýže nabobtná. Nemusíte se tedy bát, že byste množství vody neodhadli a rýže by se převařila či naopak byla tvrdá. Teplo je zde vedeno pomocí 3D, což vede k rovnoměrné přípravě pokrmu a k nulové starosti, takže zapomeňte na míchání, obracení sáčků, doplňování vody, připalování a mnoho dalších překážek.

,,Funkčnost rýžovarů je různá, záleží především na tom, jaký typ si pořídíte.“

Rýžovar do mikrovlné trouby

Dle názvu již usoudit, že zde nebudeme mluvit o rýžovaru, který pouze zapojíme do zásuvky. V tomto případě za vás pracuje mikrovlnná trouba. Ptáte se jak? Pod tímto typem si představte nádobu, která je vyrobená většinou z plastu nebo silikonu, do níž poté nasypete rýži, nalijete požadované množství vody a vložíte rýžovar do mikrovlnky.

Elektrický rýžovar

Elektrický rýžovar je v podstatě speciální hrnec fungující na principu vaření v páře s 3D vedením tepla pro rovnoměrnou přípravu pokrmu. Pyšní se také různými programy a funkcemi, díky čemu má mnohem širší využití než nádoby do mikrovlnné trouby. Například vám pohlídá čas ohledně vypnutí spotřebiče, udrží optimální teplotu pro pozdější konzumaci, nastavíte s ním čas spuštění nebo připravíte jiné pokrmy jako jsou obiloviny, luštěniny apod.

Vaření v rýžovaru

Pokud jste si oblíbili chuť rýže, na kterou jste zvyklí ze specializovaných restaurací, určitě by vám v domácnosti neměl chybět rýžovar. Tajemství těchto restaurací je založeno právě na vaření rýže v rýžovaru. Ačkoli rýžovač pracuje za nás, jeho ovládání a manipulace s ním je důležitou součástí pro výsledný pokrm. Než však přistoupíme k tomu, jak správně uvařit rýži, je nutné podotknout, že na výběr máte z více druhů a ne každý typ je vhodný ke všemu. Jedna je určena pouze na sushi, jiná k masu či jen na rizoto. Dalším důležitým aspektem pro ochutnání skvělého pokrmu je nákup kvalitní rýže.

Kvalitní a nejprodávanější rýže

Rýže Basmati

Rýže Basmati je jednou z nejznámějších dlouhozrnných rýží, která je ideální pro dietní stravu, jelikož obsahuje minimum cukru a lepku. V překladu „basmati“ doslova znamená „královna vůní“, ale známá je také názvem „indické šampaňské“. Pěstuje se v Indii a Pákistánu, kde jsou pole zavlažována vodou z tajících ledovců a nejen to, zajímavostí je také skladování, protože rýže se ukládá po dobu dvou let, aby se zbavila veškeré vody. A právě z tohoto důvodu je uvařená rýže tak sypká.

Rýže Parboiled

Rýže Parboiled je známá tím, že se nikdy neslepí. Je to dáno hlavně speciální technologií – nejdříve se rýže vakuuje, poté namočí do horké vody a následně opracovává pod tlakem. Co se týče výživové hodnoty, hodí se při dietní stravě, ale také k masu i do polévek.

Jasmínová rýže

Jasmínová rýže patří mezi dlouhozrnné a je charakteristická svou lepivostí. Vyznačuje se také zvláštní vůní, poznáte jí díky jemnému nádechu ořechů a jasmínu. Je velice zdraví prospěšná, protože je schopná regulovat množství cholesterolu v krvi. Ideální je pro přípravu salátů, nákypů nebo sladkých dezertů. Nejoblíbenější je však v thajské a čínské kuchyni, kde se jídlo konzumuje tradičně hůlkami.

Rýže Arborio

Rýže Arborio se vyznačuje tím, že je na povrchu po uvaření mazlavá a měkká, ale uvnitř stále pevná. Použít ji můžete na přípravu mléčné rýže nebo rýžové kaše, vhodná je také pro vaření rizota. Co se týče zahraniční kuchyně, naleznete jí jako přílohu v Itálii, kde všechno musí být připraveno al dente – na zkus.

Rýže Carnaroli

Tato rýže je velmi podobná druhu Arborio, jediným rozdílem je její vzhled, po uvaření je zrno baculaté.

Indiánská rýže

Pokud jste tento název ještě neslyšeli, tak určitě ale víte, že existuje divoká nebo planá rýže. Je to totéž. Indiánskou rýži poznáte na první pohled, je totiž známá svou tmavě hnědou barvou. Jak už název napovídá, je součástí jídelníčku indiánů žijících v oblasti jezer na americko-kanadské hranici. A proč zvolit právě tuto? Má vysoký obsah vitamínu B, a proto je vhodná jako příměs do zdravých pokrmů nebo salátů.

Sushi rýže

Sushi – japonský pokrm, který se u nás stává více populárním a spousta lidí  si jej rádo připravuje i v pohodlí svého domova. Má to však svá určitá pravidla. Chcete-li vytvořit dokonalou rolku, zvolte kvalitní rýži a nejlépe právě tu, která je určená na přípravu sushi. Rýže musí být hlavně krátká, kulatá a musí mít dostatečný obsah škrobu kvůli její lepivosti, aby vše drželo pohromadě. V opačném případě nečekejte zázrak, nejspíš se vám to nepodaří. Jste-li však opravdoví fanoušci sushi, určitě vás potěší nabídka japonských rýžovarů.

,,Na celém světě existuje více jak 8 000 druhů rýže.“

Výčtem těchto druhů to samozřejmě nekončí, jisté ale je, že pro přípravu dokonalé chuti a konzistence vám vždy pomůže rýžovar.

Jak správně vařit s rýžovarem

Jak již bylo několikrát řečeno, vaření v rýžovaru je velice snadné, protože veškerou práci udělá v podstatě za vás. Jak správně vařit v takovém spotřebiči vám samozřejmě sdělí návod u jednotlivých výrobků. Hrnce se mohou lehce lišit, ale fungují na stejném principu.

Druhy rýže jsme si představili výše v článku, nyní už je tedy na řadě výběr na základě receptu, který se rozhodnete připravit. Dále se pak řiďte následujícími kroky:

  • Odměřte si správný poměr vody a rýže – většinou jeden díl rýže a dva díly vody
  • Zvolte druh rýže a v případě potřeby jí propláchněte (případné instrukce se dozvíte na obalu)
  • Jestliže si váš zvolený recept žádá přidat koření (výborná je kari rýže z indického prostředí), nyní je čas vše vložit do hrnce
  • Rýžovar zavřete a spusťte příslušným tlačítkem
  • Následně už jen čekejte, až se spotřebič sám vypne a uvede do udržovacího režimu – v této etapě se doporučuje nic s rýží již nedělat
  • Po ukončení programu nechte pokrm alespoň na 10 minut odpočinout, získáte tím lepší chuť
  • Na konec hrnec otevřete a pochutnejte si na dokonale připravené rýži

Už víte, co je rýžovar, na jakém principu funguje, jaké máte k dispozici druhy spotřebičů i typy nejznámější rýže a jak pokrm správně připravit. Zbývá tedy jen představit ty nejlepší rýžovary a doporučení jak si jeden z nich vybrat.

Test rýžovarů 2017

Nejlepší rýžovary, které prošli testem pro rok 2017 se právem na vrcholu umístili spotřebiče Gastroback, které lze také nazvat jako rýžovary pro náročné. Nelze je však nazvat absolutní jedničkou, i zde naleznete nějaké zápory, například vyšší cena, neprůhledné víko či žádná signalizace po uvaření.

Výrobců rýžovarů je na trhu samozřejmě mnohem více, určitě stojí také za zmínku rýžovary Sencor, Tristar, Tefal, Sharp, ETA, Silvercrest, Tescoma, Klarstein nebo Tupperware (nejznámější při použití do mikrovlnné trouby).

Jak vybrat rýžovar

Nyní se dostáváme k otázce, která zajímá snad každého z vás, jak vybrat rýžovar, abyste nebyli zklamaní, ba naopak vás překvapil při práci s ním, a proto se zaměříme na vaše možnosti při výběru.

Objem

V první řadě je důležité si uvědomit, kolik členů rodiny potřebujete nakrmit. Určitě nechcete připravovat každou porci zvlášť, a proto zvolení správného objemu je základním kamenem k úspěchu.

  • Objem 0,4 – 1 l skvěle poslouží čtyřčlenné rodině
  • Objem 1 – 1,8 l vám dopřeje přípravu rýže i pro vojenskou rotu

V souvislosti s objemem nádoby můžete také narazit na přípustnou váhu rýže, většinou se tento údaj pohybuje mezi 0,7 – 1,5 kg.

Příkon

Dalším důležitým aspektem při výběru rýžovače je právě příkon, který se projevuje především při přípravě samotného pokrmu. Jednoduše řečeno, čím větší objem, tím musí být přizpůsoben také příkon kvůli rovnoměrnému uvaření rýže.

Údržba

Po zakoupení každého spotřebiče zákazník doufá, že dostane to nejlepší v jakémkoliv ohledu, to samé platí také o snadné údržbě. Jestliže hledáte usnadnění práce, vyberte si modely rýžovarů s odnímatelnou vnitřní vložkou, kterou již zcela bez problému můžete dát do myčky na nádobí.

Materiál

Někoho to ohromí, ale i materiál, z kterého je rýžovač vyrobený je podstatnou součástí výběru. Doporučuje se nerezová ocel nebo speciální teflon, který je snadný na údržbu, ale také se vyznačuje nepřilnavým povrchem, tudíž vás nečeká připalování rýže na stěny nádoby a dno.

Funkce a vlastnosti

Při výběru rýžovaru si můžete vybrat z různých možností. Na trhu se setkáte se spotřebiči s jednou funkcí i s multifunkčními přístroji a právě u této volby se zastavíme, protože právě ona je další věc, kterou si zákazníci vybírají.

  • Automatický režim – rýžovar se vypne ve chvíli, kdy pozná, že je rýže připravena ke konzumaci
  • Časovač a timer – lze odložit program až o 24 hodin, možnost nastavení startu na danou hodinu
  • Ostatní programy – k dispozici jsou u multifunkčních výrobků a umožňují vám připravit i jiné pokrmy než je rýže (polévky, luštěniny atd.), v podstatě vám nahradí parní hrnec
  • Termostat – automatické ukončení vaření, ihned hrnec přepne do udržování teploty rýže
  • Bezpečnostní prvky – pojistka proti přehřátí a vaření bez vody, tepluvzdorná rukojeť apod.

Cena

V neposlední řadě se zaměříme na velmi vyhledávaný parametr výběru, na cenu rýžovaru. Naštěstí si nemusíte připravit měsíční nájem na zaplacení této vychytávky do domácnosti, vybrat si můžete ze tří cenových kategorií.

  • Do 1 000 Kč – nejlevněji si rýžovač můžete pořídit již od 400 Kč, ale nečekejte od něj zázraky, většinou se jedná o zmiňovaný přístroj s jednou funkcí a dokonce se setkáte i s některými, které nemají tlačítko START/STOP (fungují na principu zasunutí do zásuvky)
  • Od 1 000 Kč do 3 000 Kč – tato kategorie by se dala nazvat jako zlatý střed všeho, tyto spotřebiče uspokojí snad každého, a to jak svými funkcemi a vlastnostmi, ale také svou bezpečností a odolností
  • Nad 3 000 Kč – spotřebiče pro náročné zákazníky a vhodné pro profesionální využití. Zdá se vám to příliš mnoho za rýžovač? Na trhu se setkáte i s výrobkem dražším než 10 000 kč

Na internetu objevíte zajímavé diskuze na téma rýžovary a setkáte se s různými názory. Někdo vám řekne, že je to pouze výstřelek pohodlnosti některých jedinců a na druhé straně bude stát ten, který ho má opravdu doma. Bude spokojený a nedá na něj dopustit, ale jaké bude vaše rozhodnutí, tak to je zcela na vás.

A co říct na závěr? Patříte-li mezi lidi, kteří si rádi pochutnají na kvalitním jídle, pamatujte na to, že kvalita pokrmu není jen o koupi dobrých surovin, ale také o její přípravě.

Nejprodávanější rýžovary – garance kvality

Aktuálně zlevněné rýžovary

Výběr produktů